De drie strijkkwartetten van Robert Janssens

De drie strijkkwartetten van Robert Janssens werden live opgenomen.

Ze werden gecreëerd door het Landini Kwartet tijdens concerten georganiseerd door vzw Da Capo 2000 en dit respectievelijk op 11 oktober 2010 in de Gothische Zaal van het Brusselse Stadhuis en op 8 november 2010 en 11 oktober 2011 in de Koninklijke Protestantse Kerk van Brussel.

De werken werden gebracht door de muzikanten van het Landini Kwartet en op groot enthousiasme onthaald. Deze topmuzikanten hebben allen bijgedragen tot de hedendaagse tijdsgeest, ook al betreft het hier klassieke schriftuur. De expressieve kracht van deze werken, nieuw maar toch heel melodieus, werd hartelijk onthaald door het publiek. Robert Janssens geeft elk van zijn 3 kwartetten de klassieke vorm in

4 bewegingen. Hij stelt het melodische element voorop en alle ontwikkelingen, de ritmische inbegrepen, vloeien daaruit voort.

De “live” versies van deze opnamen, fel gewaardeerd door de componist, dragen bij tot een intense communicatie met het publiek die je nooit in een studio zou bekomen, ook al is de opname daar misschien klanktechnisch meer perfect. Het stoort dan ook niet dat er enkele gelegenheidsgeluiden te horen zijn op de opnamen in de concertzaal.

De partituren zijn uitgegeven bij CeBeDeM.