Bio

Robert JANSSENS, componist – dirigent

Robert Janssens studeerde af aan de conservatoria van Luik en Brussel. Kort daarop werd hij orkestleider en dirigeerde hij o.a. het Orkest van de RTB, de Koninklijke Opera van Wallonië, het Symfonisch orkest van Luik, het Nationaal Orkest van België maar ook de grote symfonische orkesten van Wenen, Washington, Leningrad en vele andere internationale orkesten in Europa, Azië en Amerika.

Terwijl een tiental jonge dirigenten uit zijn klas van orkestleiding in het Koninklijk Conservatorium van Brussel met succes de wereld rond reisden en dat nog steeds doen, stond Robert Janssens aan het hoofd van de Kunstacademie van Brussel en van het Koninklijke Conservatorium van Bergen. Op dit ogenblik dirigeert hij nog steeds het Brussels Capital Orchestra.

Als productieve componist schreef hij symfonische werken, concerto's, cantates, opera, kamer- en balletmuziek, solostukken en muzikale omlijsting van toneelstukken. Hij is uitmuntend in het componeren van vocale werken, zowel voor koren als voor solisten.

Zijn opgenomen repertoire bevat o.a. Traditionele Franse, Vlaamse en Europese Kerstliederen, Kyrie-Allô!, Tu quoque, Vidimus Stellam, Les Chemins de la Liberté, Soon, Amen, Mutatis Mutandis, Victor, Requiem, Concerti, Kamermuziek, Trios en Strijkkwartetten. Momenteel stelt hij zijn beschikbaarheid, zijn talent en zijn muzikale ervaring ten dienste van lovenswaardige doelen en doet dit met eigen middelen.